Goldman Sachs gibi bir bankacılık devine göre, Çin yuanı, Çin’in uluslararası ödeme süreçlerinde ABD dolarını ilk defa geride bıraktı.
Goldman, Çin Devlet Döviz İdaresi’nin (SAFE) yayınladığı bilgilere dayanarak, yuanın uluslararası ödemelerdeki dolar payını geride bıraktığını ve Mart ayında tarihi bir zirveye ulaştığını belirtiyor.
Bu dramatik artışın çoğunluğunun, renminbi (yuan) bazlı varlıklarla işlem yapan yabancı yatırımcılar tarafından sağlandığı belirtiliyor.
Goldman, Çin’in küresel pazarlardaki yerini güçlendirdiğini ve bir takas mekanizması olarak giderek daha fazla rol oynadığını belirtiyor. Ancak, yuanın dolarla eşit koşullarda yarıştığını söylemek henüz mümkün değil.
“Diğer bazı noktalarda, ilerlemenin yavaş olduğunu görüyoruz. Çin, küresel mallar, hizmetler ve finansal piyasaların giderek daha önemli bir parçası haline gelirken, dünya ikinci büyük ekonomisi hala sermaye kontrolüne tabi ve renminbi serbestçe alınıp satılamıyor, bu da ‘değer saklama’ ve ‘hesaplama birimi’ olma yeteneklerini kısıtlıyor.
SWIFT verilerine göre, ABD doları uluslararası ödemelerin %43’ünü oluşturarak hala en baskın para birimi. Uluslararası ödemelerin yaklaşık %32’si avro, %7’si İngiliz sterlini ve %3,2’si Japon yeni.”
Bankanın yaptığı araştırmalar, yuanın kullanımını artırmak için Çin’in portföy yatırımlarına bağlantılı ödemelere odaklandığını gösteriyor.
Yuan üzerinden gerçekleştirilen ticaret, Hong Kong’da, bankanın “renminbi için bir denizaşırı merkez” olarak tanımladığı yerde canlanıyor.
“Değer depolama söz konusu olduğunda, Çin’in para birimi hala çok az kullanılıyor. Wei, uluslararası tahvil piyasalarında, Uluslararası Ödemeler Bankası’na göre, renminbi cinsinden borçlanma senetlerinin sadece %0,7’sini oluşturduğunu, bu oranın 10 yıl önceki %0,4’e karşı olduğunu belirtiyor. Çin para birimi cinsinden rezervler, toplam global rezervlerin sadece %3’ünü oluşturuyor, bu oran 2016’daki %1’lik orandan yüksek olsa da, mutlak değerler hala düşük.
Aynı zamanda, Hong Kong, renminbi için denizaşırı merkez olarak kabul ediliyor ve burada bir dizi renminbi cinsinden varlık mevcut: tahviller, yatırım fonları, emtia bağlantılı ürünler, ETF’ler, gayrimenkul yatırım ortaklıkları, hisse senetleri ve sigorta ürünleri.”
- Coin Madenciliği: Dijital Dünyanın Altın Ateşini Anlamak
- Binance Para Çekme: Temel Kılavuz ve İpuçları
- Kripto Varlıklarda Kurumsallaşma Adımı: Spot Bitcoin ETF’ler
- Beşiktaş Fan Token: Spor ve Teknolojinin Kesişim Noktası
- Geçmişten Günümüze Bitcoin
Kripto Para Borsası Binance’de hesap açmak için tıklayın!
Tüm gelişmeleri anlık almak ister misiniz? >>> Hemen Telegram, Instagram ve X hesaplarımızı takip ederek bildirimleri açın, gelişmelerden ilk siz haberdar olun!
Not: Bu sitede yazılan makale içerikleri tamamen yorum ve analize dayalıdır. Hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi değildir.